Most Popular Sports Betting Bets

Wetgeving sportweddenschappen in Nederland

Veel spelers die graag gokken op sport vragen zich weleens af hoe het precies zit met de wet-en regelgeving. Deze wetten zijn eigenlijk eenvoudig te interpreteren, maar door alle commotie in de pers ontstaat er weleens verwarring onder de spelers. Op dit moment heeft de Toto als enige partij een legitieme licentie in Nederland. Is het dan illegaal om te gokken op sport bij buitenlandse online aanbieders? Nee, want de Europese wetgeving geeft namelijk aan dat dergelijke monopolies verboden zijn.

Europese wetgeving m.b.t. gokken op sport

De lidstaten van de Europese Unie hebben allen een verdrag getekend voor een vrije marktwerking. Dat geldt ook voor Nederland en diverse andere landen in Europa. De Nederlandse overheid probeert deze regel echter te onderdrukken door te stellen dat er een verhoogde kans is op gokverslaving onder de bevolking. Als er puur naar de situatie wordt gekeken in de Nederlandse gokindustrie, dan beschikken zowel de Toto als Holland Casino over een monopolie. Dit is niet bepaald positief voor de positie van de consument.

In de afgelopen tien jaar zijn er enorm veel online aanbieders van sportweddenschappen bijgekomen. Zo lang deze aanbieders over een licentie beschikken in een van de EU lidstaten, dan ben je vrij om daar te spelen. De Europese wetgeving is in die zin dominanter aanwezig dan de Nederlandse wetgeving. Je bent dus niet illegaal bezig indien je online wedt op sport. Als Nederlandse burger hoef jij je dus niets aan te trekken van de opgelegde beperkingen.

Zo zijn verschillende overheden al op de vingers getikt door de Europese Unie. De wetgeving is en blijft in strijd met de Europese geldende normen. Steeds meer landen kunnen rekenen op een fikse boete indien er niet gauw een beleidswijziging plaatsvindt. Momenteel volgen de landen, die online gokken gelegaliseerd hebben, elkaar rap op. Zo zien landen zoals Spanje, Italië en Denemarken dit als een goede manier om de belastinginkomsten te verhogen.